Ungebussen 22. september 2017 Foto: Sine Jung Gormsen

#Ungebussen har skabt en bølge af dialog om ungdomslivet i Lejre

Ved hjælp af aktiviteter som ansigtsmaling, brætspil og grillmad inviterede #Ungebussen unge til at dele deres drømme og tanker om ungdomslivet. 500 unge har været med til at sætte fokus på trivsel og ensomhed blandt unge i Lejre. Et af de helt store fokuspunkter var sammenhold og fællesskab.

I de sidste to uger har #Ungebussen besøgt forskellige skoler i Lejre Kommune for at sætte fokus på trivsel og ensomhed blandt unge. Der var alle steder workshops, hvor de unge kunne dele deres tanker og drømme om ungdomslivet i Lejre. I sækkestole under parasoller sad grupper af unge og snakkede om, hvordan de synes det er at være ung i Lejre. Nogle skrev artikler om emnet med titler som ”Mine tanker om ensomhed”, ”Kan man se på folk om de er ensomme?” og ”Når nogen i klassen føler sig udenfor…”. De unge kunne også skrive anonyme postkort med drømme og tanker og lægge dem i en postkasse.

Fællesskab er hvor alle kan være sammen – sammen. Unge-postkort

De unges tanker og drømme

De fleste unge i Lejre kommune er glade for deres lokalområde, men de drømmer om at fællesskabet og sammenholdet mellem klasserne bliver forbedret. Alma S. fra 7.B på Allerslev Skole skriver ”Torsdag 15:23 – Mine tanker om ensomhed” til #Ungebussen:
Torsdag eftermiddag. Jeg går fra min klasse, ned ad gangen og til venstre. Kantinen er fyldt med mennesker. Den første tanke er: Kaos! Men når man kigger efter, er der så mange fede ting i gang. Godt gemt mellem alle de mange børn, der myldrer rundt om boderne. Der er god stemning og alle er i godt humør.

Det er sådan noget, jeg drømmer om. Jeg drømmer om, at vi alle kan være sammen om noget, uden at nogen synes det er træls, pinligt eller akavet. Folk er der bare. Og alle er sammen om den samme ting, selvom de måske ikke lige tænker over det, eller bemærker det som det første.

Samme budskab er der på flere af de anonyme postkort, som også sætter fællesskab og sammenhold på dagsordenen.

Jeg drømmer om at der kan blive mere sammenhold mellem alle klasser på skolen. Unge-postkort

Kunne der blive mere noget mere for klasserne imellem som fx fester og arrangementer kunne det være fedt. Unge-postkort

Fokus på ungelivet grundet ensomhed

Ungebussen sætter fokus på ungdomslivet i Lejre, hvor der er mange, som kender følelsen af ensomhed. En undersøgelse blandt 1200 elever i 5-8. klasse i Lejre viser, at 18 % af børnene af og til føler sig ensomme.

– Ensomhed er en følelse, mange unge genkender. Måske fra dem selv, måske fra deres venner og klassekammerater. Der er en interesse for at tale om det, også selvom de unge ikke altid har svaret på, hvordan man bedst hjælper andre ud af ensomheden. De allerfleste vil gerne tage et ansvar for at styrke sammenholdet i klassen og på skolen, siger Sine Jung Gormsen, projektleder for initiativet +Dig i Lejre, som står bag #Ungebussen.

Jeg drømmer om at få flere venner, da jeg indimellem føler mig ensom. Unge-postkort

Et billede af en gruppe unge fra en af de besøgte skoler, der maler med ansigtsmaling.
Den absolutte favoritaktivitet på alle skolerne var ansigtsmaling (Foto: Sine Jung Gormsen)

500 elever var en del af initiativet

De syv skoler; Kirke Saaby Skole, Trællerupskolen, Allerslev Skole, Osted Skole, Bramsnæsvigskolen, Hvalsø Skole og Kirke Hyllinge Skole i Lejre Kommune har haft besøg af den populære #Ungebussen. Sine Jung Gormsen:

– Vi har været sammen med over 500 elever i løbet af de to uger, hvor #Ungebussen har været på tur. Der har været gang i den alle steder. Vi er blevet mødt af unge mennesker fyldt med tanker og drømme om ensomhed, venskab og fællesskab.

Læs alle artikler og postkort som de unge har skrevet