Udviklingshæmmede går for længe med kræft

En 65-årig kvinde er død af kræft, efter at lægerne på Odense Universitetshospital undlod at operere hende. Deres begrundelse var, at hun var ‘svagt retarderet’. Den historie kan man læse i  dagbladet Politiken i dag.

Flere medier skriver i dag om udviklingshæmmede og kræft – et område, som Socialt Udviklingscenter SUS har været med til at sætte fokus på.

Kender ikke symptomerne

– Udviklingshæmmede risikerer at gå alt for længe med kræft, og når de endelig kommer i lægehænder, er der usikkerhed om, hvordan de bedst behandles.

Det siger chefkonsulent, projektleder Maria Lincke Jørgensen fra SUS til Ritzau, på baggrund af en undersøgelse om udviklingshæmmede og kræft, som SUS har gennemført i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse.

Kræft hos mennesker med udviklingshæmning opdages ofte senere, fordi de ikke selv er så opmærksomme på uvante symptomer.

– I et grelt tilfælde blev kræft hos en udviklingshæmmet først opdaget, da han var så syg, at han fik afføring ud af munden, fortæller Maria Lincke Jørgensen.

“Nej” er ikke altid nej

Og selv når beboeren eller personalet er klar over, at noget er galt, kan det være svært at få lægen til at forstå det.

– Når lægen spørger, om noget gør ondt, og beboeren typisk svarer “nej”, bliver de nogle gange bare sendt hjem igen. Lægen mangler forståelse for, at den udviklingshæmmede kommunikerer sin sygdom på en anden måde end andre. Og at svarene ikke altid kan tages for pålydende, siger Maria Lincke Jørgensen.

Brug for retningslinjer

Både for sundhedspersonalet og for pædagoger på bostederne er det vigtigt med øget opmærksomhed og retningslinjer påpeger hun:

– I takt med, at mennesker med udviklingshæmning lever længere, og som andre i befolkningen drikker og ryger mere, så vil flere få kræft, og flere vil derfor stå med de svære etiske dilemmaer, der er i behandlingen af denne gruppe.
SUS og Kræftens Bekæmpelse udgav i 2011 to publikationer i forbindelse med projekt “Udviklingshæmmet og kræftramt”:
Udviklingshæmmet og kræftramt – afsluttende rapport og anbefalinger
Udviklingshæmmet og kræftramt – Erfaringer fra otte bosteder.

Projektet var støttet af Helsefonden.

Kontakt

[kontakt mlj lbj]