Storbylandsby med gadekær og fællesskab

Et gadekær med hønsehold, en klatrevæg på fælleshuset, en udendørs stenovn – øvelokaler, så man kan spille højt!

Det vrimlede med gode forslag, til hvad der kan gøre Storbylandsbyen til et rart sted at bo, fra de mange potentielle beboere, som i sidste uge var samlet til informationsmøde om den kommende Storbylandsby ved Aarhus.

Alle bidrager til fællesskabet

Storbylandsbyen på Marienslystvangen  er et unikt boligområde, der bygger på ideen om omvendt social integration. Her skal 20 borgere visiteret af Aarhus Kommune, 10 borgere fra kolonihaverne på nabogrunden og 10 borgere fra Østjysk Boligs venteliste bo dør om dør. Sammen med en vicevært skal de skabe et godt socialt fællesskab.

–  Beboerne i Storbylandsbyen er en sammensætning af folk med mange forskellige sociale udfordringer og mange forskellige talenter. Det er første gang i Danmark, man etablerer et sådant boligområde og beder beboerne skabe et fællesskab. Man flytter ikke til Storbylandsbyen for at ’redde’ andre. Man skal have lyst til at bo der og lyst til at bidrage til fællesskabet, siger udviklingschef Bernhard Jensen fra SUS, som sammen med Østjysk Bolig og Århus Kommune var vært ved informationsmødet.

Smørrebrød og gode ideer

Efter en indledende spørgerunde hoppede de fremmødte  på en bus og kørte til Marienlystvangen for at se, hvordan byggeriet af Storbylandsbyen skrider frem og få en rundvisning i to testhuse. Herefter gik turen tilbage til Østjysk Bolig, hvor der var smørrebrød, flere spørgsmål og ideudveksling.

Storbylandsbyen – kort

  • Storbylandsbyen kommer til at bestå af 20 små træhuse med i alt 40 boliger.
  • 35 torums-boliger på 40 m2 og 5 trerums-boliger på 50 m2 . På alle husene bliver der mulighed for at lave en tilbygning på 10 m2.
  • Huslejen er hhv. 3.800 og 4.400 kr. om måneden, man kan søge boligsikring.
  • Husene har solceller på taget, så der bliver ingen ekstra udgifter til varme.
  • Storbylandsbyen får også et fælleshus – det bliver bygget af elever fra Aarhus Tech, som en del af deres skolepraktik.
Fra tegnebræt til virkelighed
For omkring 18 år siden fik SUS ideen til at etablere Storbylandsbyen. Siden har vi i tæt samarbejde med Aarhus Kommune, i en årrække Andelsboligforeningen Alboa, og senest Østjysk Bolig arbejdet på at virkeliggøre ideen. I alle årene støttet af Helsefonden.

– At dømme ud fra de mange ideer, der kom i spil, bliver Storbylandsbyen en levende landsby, hvor fællesskabet får gode mulighed for at folde sig ud, siger Bernhard Jensen.

– Når vi ved, hvem der skal bo i Storbylandsbyen holder vi endnu et informationsmøde, hvor vi arbejder videre med visionerne. Og når beboerne flytter ind næste sommer, mødes vi igen, og der bliver etableret en afdelingsbestyrelse, som skal være med til at omsætte ideerne.

Flytter ind til sommer

Det første spadestik til Storbylandsbyen blev taget i sommer. Storbylandsbyen forventes at stå færdig omkring 1. juni 2014.

Aarhus Kommune og Østjysk Bolig arbejder sammen om at bygge Storbylandsbyen. SUS er sparringspartner i forhold til at etablere et godt socialt miljø i boligområdet og arbejder p.t. på et evalueringsdesign for Storbylandsbyen.

Kontakt

[kontakt bj]