Social+ giver fødselshjælp til sociale opfindelser

Fra Socialt Udviklingscenter SUS’ camp for sociale opfindere, Hven 2010. (Foto: Tine Harden)

Mikrolån, som gør det muligt for langtidsledige og socialt udsatte at starte egen virksomhed. Intelligente babysimulatorer, der hjælper unge med udviklingshæmning med at finde ud af, om deres drømme om at få børn er realistiske. Det er eksempler på sociale opfindelser – og dem er der brug for flere af.

Krisen kalder på nytænkning

– Der er behov for nytænkning i forhold til at løse sociale problemer. Ikke mindst nu, hvor der er økonomisk krise. De største ofre for krisen er formentlig de borgere, der har behov for støtte og hjælp. Voksne, børn og familier med handicap, sindslidelser eller misbrug mærker mere end nogen andre, at der må spares på den støtte, som deres livskvalitet afhænger af. Mange lider under krisen, men historisk set er der ikke noget, der er bedre for innovation end en krise. Social+ vil hjælpe med at realisere gode ideer til, hvordan vi kan gøre tingene anderledes og bedre, fortæller Andreas Hjorth Frederiksen, som er leder af Social+, en selvstændig nyetableret del af SUS.

Brug for nye sociale opfindere

Danmark har et veludviklet velfærdssystem, som mange misunder. Men i forhold til lande, som vi normalt sammenligner os med, importerer vi ofte ideer til social fornyelse fra USA, Storbritannien eller Sverige frem for selv at udvikle dem.

– Vi har et godt velfærdssystem. Men vi har et konstant behov for at indrette vores samfund mest hensigtsmæssigt i forhold til de sociale udfordringer, vi møder. Nye sociale problemer kommer til og kræver nye løsninger, siger Andreas Hjorth Frederiksen og uddyber:

– Der er behov for nye aktører i den sociale innovation. Uanset om man er offentlig ansat eller en helt almindelig borger, kan det være svært at komme frem med sine idéer. Det vil vi hjælpe med.

Rådgivning og opfindelsescamps

Derfor vil Social+ ikke bare rådgive folk, der har gode idéer til sociale opfindelser. Platformen for sociale opfindelser vil også hjælpe helt nye idéer frem gennem bl.a. sociale opfindelsescamps og events landet over.

– Vi tror på, at problemerne skal løses, der hvor de er. Derfor vil vi lave lokale tiltag, hvor professionelle, borgere, unge og gamle, sammen med socialt udsatte kan opfinde løsninger, der matcher deres problemer, slutter Andreas Hjorth Frederiksen.

Social innovation i 20 år

Socialt Udviklingscenter SUS har siden 1992 arbejdet med at udvikle, afprøve og udbrede nye løsninger på sociale problemer.

– Vi har 20 års erfaring med social innovation i en mangfoldighed af samarbejdsrelationer. Vi mener, at det er på tide, at vores erfaringer og metoder kommer andre sociale innovatører og entreprenører til gode, siger Per Holm, direktør i og grundlægger af SUS.

Social+, som er økonomisk støttet af VELUX FONDEN i samfinansiering med VILLUM FONDEN med 16 mio. kroner.

Hent faktaark om sociale opfindelser
Læs mere på Social+ hjemmeside


Kontakt

Andreas Hjorth Frederiksen, leder af Social+
Mobil: 2726 5010
Mail: ahf@socialeopfindelser.dk