Lucia-alba-foto-brenda-mariani-hel Relationel velfærd Foto: Brenda Mariani

Lucia Alba tager teten

Lucia Alba Broberg er vild med naturen. Så vild at hun drømmer om at gøre den til sin levevej. 50.000 kr. fra Aarhus Kommunes jobcenter har givet hende gode muligheder for at forfølge sin drøm. Efter to år på kontanthjælp er hun godt på vej til at springe ud som selvstændig frilufts-eventmanager.

Lidt uden for Skanderborg ligger en naturgrund med en lille nåleskov. Her er et shelter, hvor man kan overnatte, og man kan lave vildmarksmad over bål. Det perfekte sted at tage på date og holde love fire events, som er navnet på det koncept, Lucia Alba Broberg har opfundet. Og et af de tilbud, den 33-årige friluftseventmager snart håber at kunne rulle ud til flere. Det vender vi tilbage til.

Friluftsvejen

Egentlig troede Lucia Alba Broberg, at hun skulle være kok ”for evig og altid”. Men arbejdet i restaurationsbranchen harmonerede ikke så godt med to små børn og en mand, der sejlede.

– I de ti år, jeg har arbejdet som kok, har jeg været nede med stress to gange. Så jeg stoppede. Jeg besluttede at tage en studentereksamen, men knækkede halsen på de naturvidenskabelige fag, så jeg måtte finde en anden vej. Jeg er vokset op på landet og har altid elsket at være ude.

Friluftsvejen har slået nogle sving. De seneste to år har Lucia Alba Broberg været i flere praktikker og løntilskud. Hun har arbejdet med produktbeskrivelser i en webbaseret friluftsbutik, tegnet frilufts-skattekort for Spejdersport, arbejdet med events på en surfskole og på Ry Outdoor Festival. Alt sammen mens hun har været på kontanthjælp. Ingen af praktikkerne har desværre ført til jobs.

50.000 kr. som hjælp til at komme i job

Da Lucia Alba Broberg sidste år fik tilbuddet om at komme med i projekt Langtidsledige tager teten (se boks), så hun det som en god chance for at dygtiggøre sig.

– Friluftsbranchen er lille, der er meget konkurrence, og det er svært at komme ind. Jeg havde faktisk fået stillet et job i udsigt hos min sidste praktikplads, så det gav mig et dyk, da det gik i vasken.

– Da jeg fik tilbuddet fra min sagsbehandler om at komme med i projekt Langtidsledige tager teten sagde jeg selvfølgelig ja. – Det tiltalte mig, at jeg kunne få midler at opkvalificere mig og blive klogere. Det har også givet mig redskaber til at holde stress på afstand.

Lucia Alba Broberg brugte sit borgerbudget til kompetenceudvikling, en cykel og friluftstøj, så hun kan være ude i al slags vejr.

Kort fortalt lød tilbuddet fra kommunen på, at Lucia Alba Broberg kunne bruge op til 50.000 kr. på ting hun selv mente kunne hjælpe hende i job. For at få pengene skulle hun lave et budget og begrunde sine valg. Og budgettet skulle godkendes af sagsbehandlerteamet i jobcentret.

En mountainbike med motor

Det blev det, og som Lucia Alba Broberg siger: ”Det var vildt at stå der med en pose penge”.

– Jeg ønskede mig et 6 ugers kursus over et halvt år i event management – jeg har erfaring men har ikke taget en uddannelse i det. Jeg ønskede mig tøj, så jeg kan komme ud i alt slags vejr, fordi jeg gerne vil arbejde med friluftsliv. Og et SUP board, så jeg kan dygtiggøre mig som surfinstruktør. Og så ønskede jeg mig en cykel, blandt andet fordi jeg ved at, motion er noget af det, der hjælper mig i forbindelse med stress. Så nu har jeg en mountainbike med motor! Jeg bor 15 kilometer uden for Århus, så jeg sparer også penge på transport.

Resten af pengene på Lucia Alba Brobergs budget gik til en iPad pro, så hun kan tegne sine koncepter og digitalisere de skitser, hun allerede har liggende.

– Jeg har gået på Rudolf Steiner-skole og har altid været meget kreativ. Da jeg var i praktik i Spejdersport i Horsens tegnede jeg et skattekort ‘Spring ud i eventyret’ med alle de friluftstilbud kommunen har stillet til rådighed for borgerne. Jeg har en ide om at lave et lignende kort over Århus og evt. sælge det til kommunen. For at få flere børnefamilier ud i naturen. Det tegner jeg på lige nu.

Selvstændig eventmager

Lucia Alba Broberg har stadig tre gange tilbage på kurset i event management.

– Det er superspændende. Vi møder nogle af Danmarks bedste eventmagere og får guldkorn af dem. Og så møder man jo også en masse andre fantastiske mennesker fra mange forskellige steder: designere, musikere, en pædagog, folk der arbejder med teater og sociale medier …

Det tiltalte mig, at jeg kunne få midler at opkvalificere mig og bliver klogere. Det har også givet mig redskaber til at holde stress på afstand.

For Lucia Alba Broberg peger pilen mere og mere i retning af selvstændig frilufts-eventmager.

– Jeg vil gerne være selvstændig, men jeg har ikke kapital, og fordi jeg har børn, er det hele er lidt mere risikabelt. Så nu søger jeg stilling som handicapmedhjælper – jeg har lige fået mine første vikartimer. Hvis jeg kan få nogle døgnvagter om måneden, kan det give mig frihed til at arbejde med friluftsaktiviteterne ved siden af.

Og så er vi tilbage på naturgrunden ved Skanderborg.

På date i naturen

– Jeg fik ideen til love fire, da jeg blev skilt fra mine børns far. Jeg ville gerne finde en mand, der havde samme interesser som mig, og som delte min kærlighed til naturen. Jeg synes, jeg brugte rigtig meget spildtid på datingsider.

Sidste år afprøvede Lucia Alba Broberg sit udendørs dating-koncept på Ry Outdoor Festival.

Lucia Alba Broberg fandt ud af, at der i Tyskland, England og USA er et ret stort marked for outdoor dating. Men der fandtes ikke sådan en niche i Danmark. Sidste år prøvede hun sit koncept af i en weekendcamp for 35 singler på Ry Outdoor Festival.

– I løbet af dagen var de ude at vandre, surfe og klatre. Om aftenen lavede vi madteambuilding og spillede dialogspil, som jeg har lavet. Der kommer nogle andre værdier i spil, når man mødes i naturen. Man behøver ikke tage høje hæle og makeup på, siger Lucia Alba Broberg, som er i fuld gang med at planlægge og markedsføre sommerens love fire camps på naturgrunden i Skanderborg.