Mindeord ved Palle Simonsens død

Tidligere minister Palle Simonsen i sit hjem i Hellerup
(Foto: Niels Hougaard / Polfoto)

Et stort menneske har forladt os.

Med en far som fattiggårdsbestyrer oplevede Palle Simonsen helt fra barnsben mange forskellige skæbner fra samfundets skyggeside. Det lagde grunden til hans dybe interesse og livslange indsats for at hjælpe borgere fra samfundets udsatte grupper – mennesker med handicap og mennesker med psykiske lidelser. Palle havde et brændende ønske om at finde nye veje og nye måder at hjælpe og inkludere udsatte medborgere.

Palle levede hele sit liv som politiker. Han blandede sig gerne i den aktuelle politiske debat – skarp i meningsudvekslinger, men altid lyttende og med varme og humor. Palle var informeret og grundig – og altid helt opdateret på selv de tykkeste rapporter og politiske udredninger.

Palle blev et forbillede for mange af os, der fik det privilegium at være i tæt dialog med ham. Palle var en fritænker og hæderligheden selv. Han var generøs og tilbød altid sin hjælp og støtte i den gode sags tjeneste. Hans netværk var enormt og hans indflydelse betydelig lige til hans død.

Palle blev en rigtig god ven af Socialt Udviklingscenter SUS. Som nestor, mentor og ven øsede Palle altid af den skattekiste af viden og analytisk kapacitet, som hans lange politiske liv havde beriget ham med. Og han var aldrig nærig. Palle blandede sig i kredsen af sociale opfindere og deltog i udviklingen af mange nye ideer og forslag til forbedring af livsvilkårene for udsatte mennesker.

Palle er særlig kendt som tidligere social- og finansminister. Men han stod også fadder til udviklingen af det frivillige sociale arbejde helt tilbage i 80’erne, og listen af andre bedrifter er lang.

Frem for alt var han en dejlig familiefar og et samlingspunkt for en stor kreds af venner. Palle var en mesterlig kok. En frokost i sommerhuset bød altid på hjemmelavet mad af høj karat, og han lærte mig at lave den ultimative creme brulé.

For nogle år siden skrev Palle bogen Gemt – eller glemt. Alle har ret til at være med. Palles tanker og han selv bliver hverken gemt eller glemt. Han vil leve videre i mange menneskers hjerter.

Mine tanker går til Kirsten og hans dejlige familie.

Æret være Palles minde.

Per Holm, direktør, Socialt Udviklingscenter SUS