ligelyst 11. august 2015 Foto: Maria Fonfara

Nyt metodekatalog om seksualundervisning til unge med handicap

Lærere og pædagoger kan hente inspiration og redskaber til seksualundervisning og -oplysning for unge med handicap i nyt metodekatalog. Kataloget fra projekt LigeLyst er baseret på erfaringer fra seksualundervisning og rådgivning til mere end 1200 unge med handicap.

Hvordan får man en kæreste? Kan man blive gravid af at knalde? Hvordan virker en p-stav?
Min kæreste vil bolle hele tiden, men jeg har ikke lyst, og det gør ondt – hvad gør jeg?

Det er nogle af de spørgsmål, projekt LigeLysts seksualundervisere har mødt de seneste to år, hvor de har rejst rundt i landet og tilbudt målrettet seksualundervisning og -oplysning til unge med handicap på bosteder, højskoler, den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU), festivaler og andre steder. Mere end 1200 unge har fået undervisning og rådgivning.

Metodekatalog målrettet unge med handicap

Med afsæt i erfaringerne fra undervisningen har LigeLyst udarbejdet et metodekatalog med fokus på temaer, som optager unge: At få en kæreste; Lyst; Grænser; Krop og anatomi; Prævention og sexsygdomme; Sex, onani og sexlegetøj; Homo-, bi- og transseksualitet; Ønsket om at få børn.

Til hvert tema er der en kort introduktion samt ideer til metoder, redskaber og øvelser, som lærere og pædagoger kan bruge i seksualundervisningen, til fx at tale om kærester, sex og kroppens udvikling. Kataloget findes på ligelyst.dk

Jeg synes seksualitet skal meget mere på dagsordenen … I mit arbejde møder jeg kvinder over 40, som selvom de både har været gravide og fået en abort ikke ved, hvordan deres krop fungerer og ikke kender deres grænser

Lotte Bogdahn, pædagog, bostøttecenter Skanderborg

– Seksualundervisning er vigtig for de unges seksuelle sundhed og trivsel, og for at undgå overgreb. Men det kan være svært for personalet at tage hul på emnet, både fordi seksualitet er et privat emne, og fordi de mangler redskaber og undervisningsmetoder målrettet unge med handicap. Vi håber, metodekataloget kan  inspirere til at sætte mere fokus på seksualoplysning til unge med handicap, siger Sidsel Munkebo Hansen, sekretariatsleder i Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH), som sammen med SUS står bag projekt LigeLyst.

Book en temadag

Fra efteråret 2015 tilbyder SUMH i samarbejde med COK temadage om sex, kærlighed og handicap. Temadagene kan rekvireres af pædagogisk personale på bosteder, aktivitetstilbud, STU’er m.fl. På temadagene vil deltagerne blive præsenteret for og selv få lov at afprøve en række redskaber og metoder til seksualoplysning for borgere med handicap.

Projekt LigeLyst løb fra 2013 til sommeren 2015 og var støttet af Socialministeriet.

Gå til metodekatalog.
Hent rapport Kan man blive gravid af at bolle? med anbefalinger til god seksualundervisning til unge med handicap.

Kontakt

Sidsel Munkebo Hansen, sekretariatsleder, Sammenslutningen af Unge Med Handicap, SUMH
tlf. 2171 6170, sidsel@sumh.dk

Maria Lincke Jørgensen, chefkonsulent, Socialt Udviklingscenter SUS
tlf. 6167 2420, mlj@sus.dk