Thisted-Svømning-Das-Buro 13. november 2019 Das Büro

Fædre på forkant - erfaringer fra fædregrupper i tre kommuner

Større selvtillid i rollen som far og et mere ligestillet forældreskab. Det er nogle af resultaterne fra projekt Fædre på forkant, som har udviklet og afprøvet fædregrupper i tre kommuner. Erfaringerne blev formidlet på et seminar den 12. november.

Hvordan inddrager vi bedst muligt fædre i det tidlige omsorgsarbejde? Hvad ved vi om fars betydning i småbørns liv? Hvad siger fædrene selv? Og hvad er erfaringerne fra praksis?

Det var overskrifterne for seminaret Fædre på forkant, som SUS og Center for Børneliv holdt den 12. november. Seminaret satte fokus på fars betydning for børns tidlige udvikling og formidlede erfaringer fra tre kommuners arbejde med støtte til fædre i sårbare far-barn-relationer.

Det har givet en bekræftelse i, at man gør det fint som far. Jeg synes især, at det har været ret sjovt, at det er gået fra, at det er min kone, der var ekspert i alt omkring vores søn, til at jeg lige pludselig også var ekspert nogen gange.

Far i fokus

Julie Ellesøe Jespersen, projektleder i Center for Børneliv fortalte med afsæt i centerets rapport ‘Far og barn’ fokus om den nyeste forskning om fars betydning for børns tidlige udvikling og trivsel. Hvilke forhold kan udfordre far-barn-relationen? Og hvordan udvikler vi indsatser, der bedst imødekommer fædre? Hent Julie Ellesøe Jespersens oplæg her (slides) 

Anna Helene Mollerup, chefkonsulent i SUS, satte fokus på fædre, der har brug for støtte i det tidlige forældreskab. Hvad efterspørger fædrene selv? Oplægget tog afsæt i  SUS’ erfaringsopsamling fra projekt Fædre på forkant, der har udviklet og afprøvet fædregrupper i Frederiksberg, Ringsted og Thisted Kommuner. Erfaringerne fra grupperne er blandt andet, at fædrene har fået mere selvtillid i farrollen, at kommunikationen mellem forældre er blevet bedre, og at far og mor har fået et mere ligestillet forældreskab. Hent Anna Helene Mollerups oplæg her (slides)

Da jeg hørte om det, tænkte jeg bare ‘yes, endelig er vi med og bliver anerkendt for at vi har brug for noget til at styrke os i forhold til vores relation til vores børn.’

Tre fædregruppeledere, Mikkel Borg Rasmussen, psykolog, Frederiksberg Kommune, Kenneth Saugstrup Christensen, sundhedskonsulent, Thisted Kommune og Erik Bloch Gregersen, terapeut, Ringsted Kommune fortalte om arbejdet med med fædregruppetilbud i praksis og delte deres erfaringer fra projekt Fædre på forkant.

Læs mere i erfaringsopsamlingen fra Fædre på forkant, som netop er udkommet.

Hent:
Fædre på forkant – erfaringsopsamling fra fædregrupper i tre kommuner (pdf)

Du kan bestille publikationen her.