Seksuelle overgreb sker også på skoler – en seksualpolitik kan forebygge

Det kan ske i et hjørne af skolegården eller i klassen, når de andre holder frikvarter. Mange seksuelle overgreb sker mellem børn i skolen. Det viser en ny rapport fra Janus Centret, der arbejder med børn og unge med seksuelt grænseoverskridende adfærd.

En ud af fire gange er krænkeren en kammerat

Janus Centret har gennemgået alle sager fra de ni år, centret har eksisteret. I hovedparten af sagerne kender offeret og krænkeren hinanden. I hvert fjerde tilfælde er det en skolekammerat, der har begået overgrebet. Og i 78 pct. af disse tilfælde er overgrebet sket på skolen.

– Vi taler om alvorlige ‘hands on’-overgreb, og tallene viser, at pædagoger og lærere omkring skolebørn er nødt til at være opmærksomme på, at det her kan ske – også på landets skoler, siger Mimi Strange, leder af Janus Centret, til Politiken. Hun mener, at alle skoler bør have en seksualpolitik.

Seksualpolitik på specialskoler

Socialt Udviklingscenter SUS har i flere år haft fokus på seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap. De er nemlig også udsat for overgreb.

I samarbejde med Sammenslutningen af Unge med Handicap, SUMH gennemfører vi p.t. projekt Seksualpolitik på specialskoler.Projektet arbejder for, at alle specialskoler skal udarbejde en seksualpolitik og en beredskabsplan. Så medarbejderne er klædt på til kunne reagere, når se ser tegn på, at et barn har været udsat for overgreb. Projektet har blandt andet udviklet en værktøjskasse til specialskoler. Det er finansieret af Socialministeriet.

Læs mere

Hent rapporten fra JanusCentret

Læs mere om Projekt seksualpolitik på specialskoler på projektets hjemmeside. Her er der også videoklip, der fortæller, hvordan forskellige specialskoler har grebet arbejdet med en seksualpolitik an.

SUS har desuden udgivet en række publikationer og en dvd om seksuelle krænkelser

Kontakt

[kontakt mt]