somandre2-case Livsmuligheder

Film og web: Når mor eller far er psykisk syg

SUS har udviklet hjemmesiden somandre.dk og filmserien 'Victors bog' til børn og unge, der vokser op med psykisk sygdom i familien.

“For det meste troede jeg, at det var min skyld, at hun blev ked af, for jeg vidste ikke meget om hendes sygdom.” Det fortæller en ung fyr, hvis mor har en sindslidelse.

Psykisk sygdom i familien påvirker altid børnene. De mærker, tænker, fantaserer og tror ofte, at det er deres skyld eller ansvar, at forælderen er syg. Det er det aldrig. At vide det, at kende til forælderens sygdom og vide, at man ikke er alene med sine tanker og følelser, er vigtigt.

På hjemmesiden somandre.dk kan børn og unge hente viden om psykiske lidelser, og hvad det kan betyde for dem at vokse op i en familie, hvor mor eller far er psykisk syg. Og de kan blive guidet til, hvor de kan hente hjælp og støtte, som de fleste har brug for.

Victors bog – med unge, forældre og professionelle

På hjemmesiden ligger også ‘Victors bog’ – en serie på fem film.

I filmene møder vi Maja, som lige er flyttet hjemmefra. Hun vil hjælpe sin lillebror Victor til bedre at forstå deres fælles barndom. Derfor laver hun Victors bog og fylder den med både gode og dårlige minder op oplevelser fra opvæksten med moren, der har en psykisk lidelse.

Filmene er instrueret og produceret af René Bo Hansen.

Se Victors Bog 1 – Pårørende