Borgerstyrede budgetter udvikler boligområde i Kolding

Har du en god ide til, hvad der kan gøre Brændkjærområdet til et endnu bedre sted at bo? Så kan du få penge til at gøre den til virkelighed. Sådan lød opfordringen, da Kolding Kommune sidste år præsenterede ideen om borgerstyrede budgetter for de knap 8.000 beboere i bydelen Brændkjær.

– Vi har været i England og se, hvordan de arbejder med borgerstyrede budgetter der. Vores ide var at bruge borgerstyrede budgetter som en løftestang til at mobilisere borgerne i Brændkjær og få deres ideer til, hvad der kan øge trivslen og fremme frivilligheden i området, fortæller udviklingschef Kim Hansen fra Kolding Kommune.

150.000 kroner var der afsat på borgerbudgettet, og pengene blev udløst i to omgange. Men først skulle borgerne tage udfordringen op.

Madborgerskab giver medborgerskab

For at mobilisere Brændkjærboerne og give dem mulighed for at drøfte og kvalificere deres ideer til, hvordan de ville bruge pengene på borgerbudgettet, inviterede Kolding Kommune og Socialt Udviklingscenter SUS til madborgerskab. To gange indtog en gruppe frivillige køkkenet i beboerhuset i Brændkjær, og de fik både mundvandet og de gode ideer på gled.

Madborgerskab giver medborgerskab, var tanken bag.

Madborgerskabet var med til at løfte processen og mobilisere borgerne – også borgere, som vi ellers ikke ser. Der kom mange gode ideer, og det var positivt, at de favnede så bredt

Kim Hansen, udviklingschef, Kolding Kommune

– Ideen med at invitere til madborgerskab er, at man mødes til fællesspisning og deler sine gode ideer med sidemanden. Der opstår et fællesskab, når man spiser sammen – og alle uanset baggrund kan mødes om et godt måltid. Stemningen er uformel, og det giver plads til, at alle kan bidrage med deres forslag, ideer og sociale fantasier. Det kan være med til at fremme lokal innovation og engagement, siger chefkonsulent Sussi Maack fra Socialt Udviklingscenter SUS.

Tarzanbanen vandt

Gode ideer har borgerne i Brændkjær mange af, viste det sig. Der kom i alt 10 kvalificerede forslag til, hvordan borgerbudgettet bedst kunne bruges.

– Madborgerskabet var med til at løfte processen og mobilisere borgerne – også borgere, som vi ellers ikke ser. Der kom mange gode ideer, og det var positivt, at de favnede så bredt: børn og unge, ældre, kultur mv., siger Kim Hansen.

Brændkjær bestemmer afstemning
Borgerne i Brændkjær stemte i to runder om, hvad pengene på borgerbudgettet skulle bruges til. 10 projekter var med i opløbet. Foto: Frederik Riis.

Borgerne præsenterede selv ideerne for hinanden og stemte om, hvilke initiativer de ønskede at støtte.

Vinderprojektet blev en tarzanbane – en svævebane og en stor legeplads, der også indeholder et grillområde med borde og stole. Det er beboerne nu i fuld gang med at etablere.  To andre projekter: mere sikker skolevej og aktiviteter for borgere 60+ fik også del i borgerbudgettet.

Ideen om borgerstyrede budgetter stammer fra Sao-Paolo-regionen i Brasilien, hvor man i 1989 fandt på at lade borgerne få en bid af de kommunale budgetter. I de seneste år har metoden især vundet indpas i England. I Danmark har Kolding Kommune som den første grebet ideen, og flere kommuner er på vej.

– Især tarzanbanen et meget synligt projekt – man kan både se og høre en legeplads, så på den måde er der kommet en del opmærksomhed på initiativet ’Brændkjær Bestemmer’. Vi tager en runde mere med borgerbudgetter og madborgerskab i 2014 – og håber, at endnu flere har lyst til at engagere sig, siger Kim Hansen.

Kolding Kommune og SUS arbejder også i 2014 sammen om madbogerskab og borgerbudgetter. Er I interesseret i et lignende samarbejde, så kontakt gerne SUS.

Kontakt

[kontakt sma bj]