CanConnecting people

CanConnect er kommunikation for alle. Programmet bygger på Skype, men brugerfladen er langt mere enkel og derfor nemmere at bruge. SUS har testet CanConnect på en række tilbud for mennesker med handicap, nu skal det bredes ud til hele Danmark - og gerne længere endnu.

Så er der godt nyt for mennesker med handicap og ældre mennesker, som har svært ved at bruge Skype. Skype er et fantastisk medie til at samtale, få kontakt og vedligeholde venskaber fra nær og især fjern. Millioner af mennesker verden over skyper. Men hvis man har kommunikationsproblemer, kan det være svært at forstå og anvende Skypes brugerflade, som kræver at man kan læse og navigere på skærmen.

Det råder CanConnect bod på. CanConnect er kort fortalt en enkel version af Skype. Man får billeder af familie og venner frem på skærmen og etablerer kontakt med dem ved at røre eller klikke på billedet. Med en touchskærm, en internetforbindelse og et webcam er man rustet til at bruge CanConnect.

En hjertevarm baggrund
CanConnect er udviklet på University of Victoria i Canada af SUS’ samarbejdspartner den almennyttige organisation CanAssist. Og der ligger en hjertevarm historie bag.

I 2008 blev folkene i CanAssist kontaktet af en kvinde. Kvindens 92-årige mor var stærkt dement og boede på et plejehjem langt fra datteren. Familien havde et stort ønske om at holde kontakten. Men moren havde nemmest ved at huske nummeret til alarmcentralen, og efterhånden var det blevet til så mange uheldige alarmopkald, at plejehjemmet ikke længere kunne lade kvinden bruge sin telefon.

Der var brug for en anden måde at ringe på. En simpel visuel løsning, der gav kvinden mulighed for at føre videosamtaler – og som kun viste de personer på skærmen, som det reelt var muligt at få fat i. Idéen om en enkel brugerflade til Skype var født.

Testet af botilbud
CanConnect er siden da i et flerårigt forløb blevet testet på en række botilbud for mennesker med forskellige handicap i Danmark. SUS har haft ansvaret for test og implementering via et stort satspuljestøttet projekt: Implementering af teknologi til mennesker med handicap.

Nu lancerer vi CanConnect i et partnerskab med CanAssist og den socialøkonomiske virksomhed Huset Venture i Århus.  Huset Venture har ansvaret for salg og vedligehold af CanConnect. Samarbejdet skal sikre en maksimal spredning og anvendelse af CanConnect i Danmark og på sigt også gerne videre ud i de nordiske lande og Europa.

Har du selv lyst til at prøve programmet? Så læs mere på canconnect.dk. Her kan du også downloade en gratis prøveversion.